Lisäykset, karsimiset ja kerronnan rytmi

Yksi yleisimmistä neuvoista kirjoittajille on, että käsikirjoituksen varsinaisessa luomisvaiheessa kannattaa kirjoittaa mieluummin liikaa kuin liian vähän, koska jälkeenpäin on paljon helpompi karsia kuin lisätä. Onko tämä neuvo tosi tai ainakaan aina paikkansa pitävä? Kysymys koskee ennen kaikkea kerronnan rytmiä.

Koko kirjoitus...

Mistä tietää, kenelle kirjoittaa?

Kysymys lukijakohderyhmästä saattaa tuntua kirjoittajasta yhdentekevältä. Voi se vaikuttaa itsestään selvältäkin, mutta yhtä kaikki sitä on turha miettiä. Käsikirjoitus on kirjoitettu "kaikille" tai "kenelle hyvänsä joka nyt sattuu olemaan siitä kiinnostunut". Lukijakohderyhmän määritteleminen tavanomaisin tavoin kuten iän, sukupuolen tai kirjallisuuden lajin perusteella voi myös tuntua liian rajoittavalta.

Koko kirjoitus...

Kirjoittaja tarvitsee johtotähden

"Kirjoita kirja, jonka itse haluaisit lukea." Tämä klassinen ohje tuntuu suorastaan kuluneelta, ja kirjoittaja saattaa ohittaa sen tarkemmin miettimättä itsestäänselvyytenä. Mutta se on kaikkea muuta kuin itsestään selvä ja se on erinomaisen pätevä. Jos kirjoittaja saisi valita vain yhden ohjeen autiolle saarelleen, tämä olisi vahva ehdokas.

Koko kirjoitus...

Lisää aiempia kirjoituksia...